Provinciaal Kampioenschap voor de Jeugd te Aalter (4 februari 2012)

Natan ART (U15 -42kg): 3e plaats

Mina Libeer (U17 -48kg): 1e plaats

Matthias Braeckman (U17 -55kg): 2e plaats

Verslag:

Voor de tiende keer werd het Provinciaal Kampioenschap voor de Jeugd (U15/U17/U20) georganiseerd in de sporthal van Aalter. Deelname aan het Provinciaal Kampioenschap is voor elke wedstrijdjudoka een must. De eerste 4 van elke categorie stoten immers door naar het Regionaal (Vlaams) Kampioenschap, wat op zijn beurt een toegangspoort is voor het Belgisch Kampioenschap.
Bijna 300 judoka's uit 38 Oostvlaamse clubs vonden de weg -langs besneeuwde straten- naar Aalter. Een mooi aantal judoka's, inderdaad, maar toch viel het aantal deelnemende meisjes best wel tegen, zo werden zowat alle kampen bij de U15 Meisjes beslecht in poule-vorm in plaats van de traditionele reeksen met dubbele herkansing. Onder dit pak 9 Merelbekenaars, waarvan er eentje (Sam Noyen) ter plaatse verstek diende te geven door ziekte en koorts. Marjolein had eerder al de handdoek op de tatami moeten gooien omwille van een gebroken arm op 15/1.

U15

Drie Merelbekenaars bij de U15, in casu Hanne Noyen, Natan Art en Thibo Hoffman.

Een poule van 4 bij de meisjes -52kg. Hanne won de eerste kamp via houdgreep, en de tweede met haar gekende (gevreesde) Uchi Mata. Nog 1 kamp scheidde haar van de titel van Oostvlaams kampioene, en ook die kamp won ze op overtuigende wijze (Uchi Gari). Waarmee een glunderende Hanne op het podium mocht pronken met de gouden medaille. Proficiat!

Net als vorige week stonden Natan en Thibo in de klasse tot 42kg in een reeks van 16. Thibo, vrijgesteld in de 1e ronde nadat was gebleken dat zijn initieel geplande tegenstander meer dan 42kg woog, won zijn 1e kamp binnen de 10 seconden met Ippon. De volgende wedstrijd tegen de gekende T. uit K. werd hij zelf geklopt met Ippon, dus naar de herkansing. Daar werd hem een Waza-Ari aangesmeerd uit worp, alsook een Waza-Ari uit de daaropvolgende houdgreep, waarmee hij het brons uit handen liet glippen. Jammer, maar niet getreurd, Thibo.
In de andere helft van de reeks won Natan zijn eerste 2 wedstrijden op overtuigende wijze. Daarmee stond hij in de 1/2 finale, maar daar werd hij geklopt door de latere kampioen. Dus ook Natan naar de herkansingen, waar hij zijn kans zag EN greep voor het brons. Op naar Herentals voor het Regionaal Kampioenschap, Natan, schitterend!

U17

Vier JSM'ers bij de U17 na het noodgedwongen forfait van Sam. Van Mina Libeer verwachten we steeds ere-metaal, maar hoe zouden Kjell De Ridder, Matthias Braeckman en Michiel Van Gendt het ervan af brengen in hun 1e jaar U17...?

Slechts 3 deelneemsters bij de -48kg Meisjes, en Mina droogde haar collega's koeltjes af, dus een verdiende 1e plaats en een ticket voor het RK te Herentals, waar het echte werk begint. Go Mina!

Op naar de -55kg Jongens dan, de reeks met Kjell en Matthias. Had Kjell vorige week te Lokeren nog een echte top-dag, dan werd het vandaag een echte opdoffer. Eerste kamp verloren met een forse Ude Gatame van de judoka die hij vorige week nog van de mat veegde, en ook de herkansing verloren door een gemiste voetveeg. Kjell en het Provinciaal Kampioenschap, het blijft een moeilijk huwelijk... Kop op, Kjell!
Matthias verging het vandaag heel wat beter. Ondanks herhaalde behandeling door het Rode Kruis van een bloedneus, werkte hij zich via 3 opeenvolgende zeges (eerst Ippon uit O Soto Gari, dan Yuko in de Golden Score, tenslotte een subliem haakje) tot in de finale. Daar was de Drongense tegenstander voor hem te sterk, maar voor een zilveren medaille had hij 's morgens al willen tekenen. Proficiat!

Michiel komt uit in de -60kg, met daarin een aantal beresterke Oostvlamingen die het ongetwijfeld tot op het BK gaan schoppen. Kamp1 vlot gewonnen met Ippon (was dat een Uchi Mata, Michiel?) na amper 30 seconden. De 2e kamp ging iets gelijker op, maar Michiel won toch met Ippon uit houdgreep. Dus in de 1/2 finale; ondanks redelijk weerwerk, toch (af)geklopt bij een Juji Gatame. We moesten het dus doen met de kamp voor brons, waar hij in een Kami Shiho Gatame verzeild geraakte. 5e plaats.

U20

Ook voor Dylan Den Haese (-60kg) een reeks van 16, met vrijstelling in de eerste ronde. Kamp1 gewonnen met Ippon. Tweede kamp jammerlijk verloren. Dus alle hoop gevestigd op de herkansing voor brons, en daar ook voluit gegaan, echter verslagen, dus ook voor hem een 5e plaats.