Beker Der Topjudoka's Lokeren (28 januari 2012)

Matthias Braeckman: 3e plaats

Dylan Den Haese: 3e plaats

Cederik Overdeput: 2e plaats

Verslag:

De 10e editie van de Lokerse Beker Der Topjudoka's kende een zeer mooi en groot deelnemersveld. Jammer dan toch dat er organisatorisch toch wel een en ander schortte aan deze wedstrijd. Zo was de omgeving van de sporthal een werf (maar laat ons aannemen dat de infrastructuur met deze werken voor de volgende jaren aanzienlijk verbeterd wordt), zo was er nauwelijks visuele aanduiding van welke gewichtsklassen op welke matten doorgingen. Maar vooral, alles duurde zo lang; wat te zeggen als de weging van de U15 om 9u begint, met aanvang der wedstrijden om 10u30 en met podium om 13u (en dat terwijl er nog 1 gewichtsklasse niet eens afgewerkt was); of wat met de U20+, die zich voor de weging dienden aan te bieden om 12u maar niet op de mat kwamen voor 16u30. Het weze dan ook niet verwonderlijk dat judoka's en supporters na een lange dag in de sporthal moe en murw huiswaarts keerden.

U15
We mochten ons verblijden met 4 deelnemers bij de Cadetten (U15), waaronder 3 eerstejaars.

Kleine Jakob Deploige mocht opdraven in de -34kg met 7 deelnemers. Hij verloor zijn eerste kamp, zij het niet zonder weerwerk, en ook in de herkansing werd hij geklopt. Probeer je Seoi Nage te verbeteren (teveel afstand tussen jou en je tegenstander, waardoor deze makkelijk kan ontwijken en waardoor de scheids je mogelijks bestraft met Shido).

Zowel Natan Art als Thibo Hoffman gaven present in de -42kg (16 deelnemers); zoals gewoonlijk worden club-makkers netjes van elkaar gescheiden in de reeks.
Thibo verloor zijn eerste kamp van de latere zilveren medaille. Dus mocht ook hij herkansen, maar daarin werd hij met Ippon geklopt. Niet wanhopen, Thibo, de overgang naar de U15 is een grote stap, blijven trainen en erin geloven.
Onze Nathan werkte zich in de halve finale met 2 overwinningen (eenmaal met Waza-Ari Awasete Ippon (worp+houdgreep), en eenmaal op scheidsrechterlijke beslissing na een ware thriller). In die halve finale verloor hij van de latere winnaar, dus nog een wedstrijd voor de bronzen medaille, die hij verloor met Waza-Ari na een mislukte Tani Otoshi. Een mooie 5e plaats.

Zeven deelneemsters bij de meisjes -52kg, het werkterrein van Hanne. In haar eerste kamp wist ze zich geen blijf met de stugge tegenstandster (en latere 1e plaats), Waza-Ari tegen; dus gelijk herkansen. Via 2 mooie zeges (nee, niet met Uchi Mata) greep ze verdiend het brons.

U17
Eveneens 4 JSM'ers bij de Beloften (U17), 3 eerstejaars en 1 tweedejaar die pas zeer recent zijn eerste stappen op de wedstrijd-tatami begon te zetten.

Met 8 waren ze in de -50kg van Matthias Braeckman. Eerste kamp verloren van de latere winnaar. Met een mooie Tate Shiho Gatame kon Matti de eerste herkansing in zijn voordeel beslechten. En met een snelle Tai Otoshi greep hij resoluut naar de bronzen medaille.

Zowel Kjell De Ridder als Sam Noyen kwamen uit in de -55kg (7 deelnemers).
Sam verloor zijn eerste kamp tegen een bruine gordel met Waza-Ari in de Golden Score, een zeer beklijvende wedstrijd trouwens. 1 herkansing scheidde hem van de 3e plaats; daarin scoorde hij Ippon met een mooie Tai Otoshi.
Kjell begon geprikkeld aan deze competitie, want hij had iets te bewijzen. En dat zullen ze zich in Lokeren nog lang heugen. Kamp#1 binnengehaald na 10 seconden met een linkse O Soto Gari. Kamp2: idemvansgelijkeditto na 45 seconden. Dus naar de finale, tegen een tweedejaarse bruine gordel; kreeg hij eerst nog een Yuko tegen, dan antwoordde hij onmiddellijk met een beenveeg (Yuko), om 30 seconden voor het einde Ippon te maken met een magistraal links veegje als overname. Goud!

De laatste van ons U17 lot was Michiel, in een reeks met 13 deelnemers. Eerste wedstrijd tegen een relatief onervaren judoka, 2 Yuko's gescoord, om finaal af te werken met Ippon uit armklem (Juji Gatame). Winst in kamp2 met Waza-Ari Awasete Ippon (linkse veeg onmiddellijk gevolgd door Gesa Gatame op de rand van de mat). Dus in de halve finale, maar deze verloren na een linkse O Soto Gari en een houdgreep. In de kamp voor het brons Waza-Ari en Yuko achtergekomen, en op het laatste nog gevloerd met een mooie edoch zware Sukui Nage.

U20+

Dylan Den Haese zat met 6 in de categorie -60 kg. Zijn eerste wedstrijd won hij overtuigend met Waza-Ari Awasete Ippon (worp + verdergaan in houdgreep). Tweede wedstrijd verloren met 3 shido's. De kamp voor de 3de plaats kon hij winnen van de judoka waarvan hij vorige week te Lendelede nog verloren had (Ippon uit O Soto Gari).

Van Cederik Overdeput (U20+, -90kg) ontbreken ons nog de wedstrijdgegevens, maar hij behaalde een 2e plaats waarvoor welgemeend Proficiat!!