Tornooi U15/U18/U21+ - Bekers van Gent (27 april 2019)


Groepsfoto:Verslag:


Vandaag naar de gentse Topsporthal voor de Bekers van Gent met 5 deelnemers: Tom Dillen voor de U21, Krian Demerre in de U18 en het vertrouwde trio Niels & Luka Van Renterghem en Axl Varewyck voor de U15.

We startten de dag met Tom die aantrad in de U21 -100kg. Tom werd in een poule van 4 deelnemers geplaatst (3 x -100 en 1 x +100 kandidaat). De eerste kamp mocht hij aantreden tegen een vierde dan. Meteen werd duidelijk dat diens technische en competitieve vaardigheden ver boven Tom's vermogen lagen, een harai goshi na enkele seconden en gedaan. De tweede kamp was Tom zijn beste kans op score, dit was echter wel tegen een beer van 124kg die als enigste +100 in de lichtere categorie mocht aantreden. Tom kwam enkele malen verdienstelijk in, maar liep hierbij letterlijk tegen een betonnen muur; na het afweren van enkele aanvallen van de tegenstander, moest Tom uiteindelijk de duimen leggen op een puur op kracht uitgevoerde worp (moeilijk te definieren, echt technisch was dit niet). Zijn derde tegenstander was de gekende 'ippon seoi nage'-specialist die Tom ontmoette in Deinze. Beducht voor deze worp blokt Tom de kumikata-stijl van zijn tegenstander mooi af, deze verlegde echter de techniek en bij een blok van Tom verlengde de tegenstander naar een Koshi Guruma, hierbij werd Tom letterlijk 'zacht' neergevleid door de tegenstander. Puike prestatie en mooi judo gebracht, jammer genoeg met tegenstanders van een letterlijk of figuurlijk zwaarder kaliber. Toch een mooi derde plek voor Tom.

Tweede deelnemer van de dag was Krian in de U18 -66kg, 21 deelnemers en een poule van 3 om zich te plaatsen voor de hoofdtabel. De eerste kamp werd er reeds hard te keer gegaan, Krian kon echter een Ura Nage van de tegenstander counteren met een O Uchi Gari, eerste kamp binnen en een mooie start. De tweede kamp haalde Krian een Waza ari (na overleg met de hoekscheids) met een overname (Ura nage). Terwijl de eerste overname nog voor twijfel zorgde, deed de tweede dit niet, Krian herhaalde de beweging, deze maal loepzuiver, match gewonnen en geplaatst voor de hoofdtabel. De eerste kamp op de hoofdtabel was een haalbare kaart, en Krian liet dit ook blijken, een Uchi Mata uit het boekje en Ippon! In de tweede kamp herhaalde Krian de tweede kamp van zijn poules, ditmaal zonder twijfel, twee keer Ura Nage, twee keer Waza ari en Krian naar de halve finale. Nog met de mond halfvol, begonnen aan de kamp, werd snel duidelijk dat Krian last kreeg van het lange parcours, verkrampt en met verzuurde spieren moest Krian het onderspit delven en werd hij verwezen naar de herkansingen. Maar ook in de herkansingen ging het Krian niet mee, na wat pogingen van beide kanten, komt Krian in een wurging terecht en moet opgeven. Heel knap gevochten, zeker een podiumplaats waardig strandde Krian zo op een verdienstelijke 5de plaats.

Onze derde deelnemer Axl bleek nog steeds in de -42kg van de U15 te zitten, 7 deelnemers en ingedeeld in een poule van vier met de nummers 1&2 van Oost-Vlaanderen, moeilijke opdracht voor Axl. Zijn eerste kamp, tegen zijn zwarte beest op elke wedstrijd, wordt er heel hard gestreden, voor het eerst haalt Axl meer dan 3 minuten wedstrijdtijd met kansen langs beide kanten. Zijn tegenstander scoort echter een waza ari door De ashi Barai en kort erna een tweede waza ari door Uchi Mata. Tweede kamp eveneens een gekende tegenstander. Axl was zeer bedacht op zijn tegenstanders favoriete worp en let hierbij niet goed op waar hij zijn voeten plaatst, iets te dicht bij de tegenstander die hem vloert met een bliksemschicht Ko Uchi Gari en Axl op de rug. Niettegenstaande plaatsing voor de hoofdtabel niet meer mogelijk was, ging Axl voluit bij de derde tegenstrever en scoort na een 20tal seconden een waza ari met een drop seoi nage, zijn tegenstander is machteloos bij de houdgreep die daarop volgde en Ippon voor Axl; niettegenstaande er geen medaille was gescoord, toch een tevreden Axl.

Als vierde kandidaat kwam Niels in de U15 -55kg op de mat. Zijn eerste kamp wordt langs beide kanten afgetast, Niels kan zijn tegenstander echter verrassen met een beenveeg en maakt het af met een houdgreep. Bij zijn tweede kamp gaat Niels ook op zoek naar een worp, maar wordt echter overgenomen met een Tani Otoshi/Ura nage en krijgt een waza ari tegen. Niels laat zich echter niet doen en scoort eveneens een waza ari met een mooi uitgevoerde O Uchi Gari, beide atleten vechten voor wat ze waard zijn en belanden in de Golden Score, hierin vloert Niels zijn tegenstander met een Drop Seoi Nage. De derde kamp bood zich aan en Niels ging vol vertrouwen verder. Hij wierp de tegenstander met een Koshi Guruma, over and out. Voor de plaatsing op de hoofdtabel bleek Niels niet verder te gaan, 3 atleten met 2 overwinningen en Niels werd geschrapt. Buiten de coach gerekend, de organisatie had de lichtste deelnemer geschrapt ipv de zwaarste deelnemer. Pech voor de judoka waar Niels van verloren had, maar Niels gaat dus door. De eerste kamp op de eindtabel verliest Niels al na een kleine minuut, een perfect uitgevoerde Uchi Mata van een Nederlander, de latere finalist. In eerste instantie werd Niels niet naar de herkansingen doorverwezen (Braziliaans poulesysteem met rechtstreekse uitschakeling zonder herkansingen). Dit heb ik echter als coach ook niet laten gebeuren, op de vier andere matten werden steeds herkansingen toegestaan en ik wou dat ze dit dan ook doortrokken. Na overleg met alle tafels werden deze dan ook toegestaan en mocht Niels alsnog aantreden. Niels maakte in zijn herkansing voor de derde plaats brandhout van zijn tegenstander, een perfect geplaatste heupworp en de bronzen plak was binnen. Een heel discutabele poule waar we uiteindelijk ook verdiend aan het langste eind trokken.

Als laatste mocht Luka aan de slag in de U15 -60kg. 7 deelnemers en een selectiepoule van 4. Luka kreeg meteen de zwaarste tegenstander voorgeschoteld, Thomas de Rubbel, Oostvlaams kampioen in de -60 en derde op het BK. Er wordt keihard over en weer getrokken en gevochten, Luka trekt echter aan het langste eind door zijn tegenstander te werpen met Koshi Guruma en af te maken met een houdgreep. Zijn tweede kamp gaat iets minder vlot, en Luka komt algauw een waza ari achter met een beenveeg (O Soto Gari), hij kan dit niet meer rechttrekken en verliest de kamp met deze score. De derde kamp is Luka terug de oude, er wordt hard gewerkt en terug werpt Luka zijn tegenstander met een Koshi Guruma, welke hij eveneens afmaakt met houdgreep in echte "Luka-style". Met twee overwinningen op drie kampen gaat Luka door naar de eindtabel. Luka had zich echter bezeerd bij zijn laatste kamp, na wat pushen van zijn collega's en coach, treed Luka dan toch met pijn in de arena. De kamp gaat een hele poos gelijk op, zijn tegenstander krijgt een strafpunt voor het ontwijken van het gevecht, enkele seconden verder krijgt Luka een strafpunt voor passiviteit. Hierna laat de scheids wat langer begaan waarop de tegenstander met een perfecte worp Ippon scoort. Chapeau om geblesseerd aan te treden, dit getuigt van doorzettingsvermogen en een verdiende derde plek.

Na een lange dag mocht ik als coach fier naar huis met een team dat 3 medailles haalt op 5 deelnemers!


MichaŽl Varewyck


Terug