Internationaal Tornooi Izegem Open U15 - Izegem (1 maart 2020)


Foto

De jongens:


Verslag:


JSM was met 5 judoka's (Karsten Ryckaert, Axl Varewyck, Luka & Niels Van Renterghem bij de jongens en Emma Nollet bij de meisjes) vertegenwoordigd op het traditioneel sterk bezette U15 tornooi van Izegem met een internationale bezetting uit BelgiŽ, Frankrijk, Nederland, Engeland, Wit-Rusland, Japan, Luxemburg, . Een goede test om de sterke prestaties van het Belgisch kampioenschap te bevestigen.

Karsten mocht starten in de categorie -42kg, de grootste reeks van de dag met 12 poules waar volgens Braziliaans systeem telkens de eerste twee geplaatst zijn om te kampen in tabel. Voor zijn eerste U15 tornooi had Karsten wel direct voor het zwaarste gekozen. In beide kampen was Karsten de initiatiefnemer door Seoi Nage in te komen, dit echter een beetje hangend aan de tegenstander waardoor Karsten in beide kampen werd gecounterd. Karsten stoot hierdoor niet door naar de tabel en kan na een moedig optreden met initiatief terug huiswaarts.

Axl startte naar gewoonte in het nieuwe jaar in de -50kg, dit met 8 poules om zich te plaatsen voor de tabel. De eerste kamp tegen een oude bekende, zijn tegenstander voor de derde plaats op het provinciaal. De kamp gaat heel gelijk op, alhoewel Axl het meeste initiatief en inzet vertoonde, kon er langs beide kanten niet gescoord worden en gingen we door in de Golden Score, Axl verliest hier echter door een heel licht toegekende Waza Ari bij een buikval. Geen ramp, want in een poule van 3 is het winnen van 1 kamp voldoende om door te stoten naar tabel. Tweede tegenstander kwam uit Engeland, Axl stapte zelfverzekerd en rustig de mat op en controleert de wedstrijd, een Waza Ari met een Seoi Nage en wat later na een vlotte kantelbeweging terug een Waza Ari uit houdgreep zorgde voor de plaatsing in tabel. De eerste wedstrijd op tabel, tegen een Nederlander, komt Axl vrij vlug ongelukkig in een houdgreep te liggen waar hij niet uit geraakt en verliest met Ippon. Daar zijn tegenstander hierna verliest van de regerend Belgisch kampioen, krijgt Axl geen herkansingen meer.

In de categorie tot 66kg (Luka en Niels) waren er 11 deelnemers met deelname uit Frankrijk, Nederland en Engeland. Er waren 3 poules volgens het Braziliaans systeem. Niels won vlot zijn 3 kampen, waarvan een met een mooie Uchi Mata (met dank aan de recente trainingen) en hij mocht rechtstreeks door naar de halve finale. Luka in een poule van drie won een kamp en verloor een kamp tegen een sterke franse tegenstander en kon als tweede door naar de volgende ronde. Hij won vervolgens zijn kwartfinale met een overname gevolgd door een houdgreep en moest het in de halve finale opnemen tegen Niels. Luka won (nadat hij de 3 vorige confrontaties verloor) door Niels onder druk te zetten met 2 opeenvolgende aanvallen en vervolgens te counteren met De Ashi Barai. Niels ging door naar de herkansingen en won vlot zijn kamp voorde derde plaats met een Harai Goshi. In de finale stond Luka tegen de sterke Fransman (kampioen Region du Nord) van wie hij eerder in de poule had verloren. Luka toonde weining initiatief en liep al snel op een overname ( O Goshi). Spijtig dat we geen mooie finale te zien kregen.

In de namiddag (eerder avond door het beperkt aantal matten en langdradig Braziliaans systeem), mocht Emma bij de dames aantreden in de -57kg. Ook voor Emma het eerste zware en 'internationale' tornooi, waarin ze geloot wordt in de zwaarste poule met een Nederlandse en Engelse judoka. Terug is het Merelbeke die het initiatief neemt (wat super is), maar jammer genoeg zonder resultaat. In de eerste kamp loopt Emma tegen een Sasae Tsuri Komi Ashi en krijgt een Waza ari tegen, gevolgd door een houdgreep en terug Waza Ari tegen de Nederlandse. Ook de tweede kamp tegen de Engelse is het Emma die een worp indraait, maar de Britse weet te counteren met een Tani Otoshi en scoort hiermee Ippon. Hierdoor grijpt Emma ook naast een plaatsje op de tabel en zit onze dag er op.

Weer mooie strijdlust gezien vandaag, jammer genoeg met iets minder resultaat dan de voorbije weken, maar we geven niet op en staan al paraat voor het volgende Internationale tornooi te Ingelmunster op 7 maart.

Henk VR & MichaŽl V


Terug