Zes medailles op het Provinciaal Kampioenschap Jeugd - Aalter (25 januari 2020)


Podiumfoto's U15Podiumfoto U21Groepsfoto (Kobe & Krian ontbreken)Verslag:


Zaterdag 24/01 stond er in Oost-Vlaanderen het Provinciaal Kampioenschap Jeugd geprogrammeerd. Traditioneel was de sporthal in Aalter bezaaid met 5 wedstrijdtatami waarop de jeugd U15/U18 en U21 streden voor een selectie op het Vlaams Kampioenschap. Onze judoschool had een bescheiden doch strijdvaardige groep mee.

's Morgens vroeg kwamen de U21 dames/heren aan de bak. 3 judoka verdeeld over 2 categorieŽn verdedigden de Merelbeekse kleuren. Alec De Maerteleire en Krian Demerre, allebei in de -66kg en Seth De Maerteleire in de -73kg. Alle drie hebben hun mannetje gestaan.
Na een zeer goede start verloren Alec en Krian jammer genoeg allebei hun halve finale maar waren daardoor wel rechtstreeks geplaatst voor de kamp voor brons. En allebei brachten ze dit tot een goed einde.
Seth won eveneens zijn openingswedstrijd maar brak in de tweede match ťťn van de tenen. Hij vocht de kamp wel nog volledig en dapper uit maar moest in de herkansing verstek geven omwille van radiografiebezoek. Jammer maar een 'accident de parcours' is nu eenmaal mogelijk. Toch een shiai puntje er bij, met de teller op 9.

Aansluitend was er de U18 waar we jammer genoeg maar 1 deelneemster hadden die zich vorige week echter kwetste en uiteindelijk niet kon deelnemen. Tine Van den Bergh ziet zichzelf ook nog volgende week in het gips zitten. Snelle en voorspoedige reva gewenst, Tine!

Zo was het wachten op de U15'ers, de jongste reeks van de dag. Op post: Emma Nollet (-57kg), Axl Varewyck (-50 kg), Kobe NoŽl (-60kg), en Luka en Niels Van Renterghem (-66 kg).
Emma mocht als eerste op de tatami in een poule met 3 andere judoka. Ze wist heel mooi 2 van haar 3 wedstrijden te winnen en werd verdiend vice-provinciaal kampioene. Rekening houdende met de wetenschap dat zij toch een lange competitieve inactiviteit gehad heeft o.w.v. blessures biedt dit zeker mooie perspectieven!
Axl was onderverdeeld in de drukste categorie van allemaal met maar liefst 16 deelnemers. Hij startte zeer goed maar moest het onderspit delven in zijn derde wedstrijd. Hij kreeg echter wel zicht op brons omdat hij rechtstreeks mocht vechten voor de derde plek. 2 beslissende aanvallen in die betreffende wedstrijd gaven hem terecht de bronzen plak. Verdiend!
Kobe was de pechvogel van de dag. Hij kwam in zijn eerste confrontatie uit tegen een judoka die hij zeker de baas kon en dat bleek ook tijdens het grootste gedeelte van de wedstrijd. Een klein steekje laten vallen in het grondwerk waardoor de kamp plots anders kantelde. Een houdgreep hield Kobe van de overwinning. In de eerste herkansing werd hij dan weer verrast en daardoor kon hij geen aanspraak meer maken op eremetaal. Echt heel spijtig want hij had meer verdiend. Zeker op basis van zijn openingsmatch waarin hij de beste was, het meeste initiatief toonde en meest aanviel. Niet getreurd echter: als eerstejaars U15, bij de grote nu, staat hem ongetwijfeld nog veel moois te wachten. Op naar de volgende!
De laatsten die aan de beurt kwamen waren Niels en Luka. De tweelingbroers werden, zoals het reglement het voorschrijft, allebei onderverdeeld in een aparte poule van de gewichtscategorie waardoor ze, theoretisch, pas in de finale tegen elkaar konden komen. En die theorie werd bewezen. De -66 werd een Merelbeeks onderonsje waarin deze keer Niels het laken naar zich toe wist te trekken. Allebei hadden ze in hun eerste wedstrijden geen moeite met de tegenstanders en ze werkten de dag dan ook helemaal netjes af. Mooi, clean en overtuigend. Proficiat!

Als coach kon ik niet anders dan tevreden zijn. Geen enkele judoka vertoonde gebrek aan inzet en deed waarvoor hij of zij naar Aalter afgezakt was: vechten, no matter welk het resultaat is. Een provinciaal kampioenschap is altijd iets anders dan een tornooi ergens in het Vlaamse landschap georganiseerd door een lokale club. Onze judoka hebben zich verweerd en gestreden om te proberen winnen. En da's heel belangrijk, ongeacht het resultaat.

Het enige waar ik als coach alleen maar ontgoocheld kan over zijn is de constatatie dat er daags nadien, op zondag, bij de training tal van judoka op de mat stonden die even goed de dag ervoor konden mee gedaan hebben. We beschikken over een groot aantal jeugdige judoka, van groen tot bruine gordel, die we zeer graag hadden mee zien afzakken naar Aalter. Want ťťn ding is zeker: competitie maakt je tot een betere judoka, zowel fysiek als mentaal. Het levert je heel wat ervaring en kennis op die je tijdens randori op training niet oppikt. Ik hoop dat we met resultaten als dit alleen maar meer jongeren kunnen inspireren om deel te nemen. Een volgende keer.

We kijken reikhalzend uit naar het weekend van zaterdag/zondag 8-9/02 want dan mogen alle gemedailleerden strijden op het Vlaams kampioenschap voor een plaats op het komende Belgisch Kampioenschap.

Nogmaals, alle deelnemers: hartelijk gefeliciteerd!

En graag een welgemeend woord van dank aan MichaŽl Varewyck voor de assistentie ter plekke.

Coach Dirk


Terug