U9/U11/U13 te Lichtervelde (02 december 2018)


Deelnemers U13:
Axl VAREWYCK
Kobe NOEL
Luka VAN RENTERGHEM
Niels VAN RENTERGHEM
Karsten RYCKAERTVerslag U13 (Michaël Varewyck):

Vroeg uit de veren voor de laatste compititiedag van het jaar voor onze garde van de U13, vandaag staan we met een volledige bezetting. Na enkele parkeerproblemen (niet zo evident daar in Lichtervelde in de gietende regen), iedereen toch op tijd present voor de weging.

We beginnen de wedstrijden met Karsten, vol goede moed en de nodige peptalk gaat Karsten de mat op. Hij legt hierbij de tegenstander zijn kumikata op, maar gaat vervolgens iets te enthousiast aan zijn tegenstander hangen waarop de tegenstander een simpele O-Soto-Gari beweging inzet en ippon tegen. Zijn tweede kamp komt Karsten al iets beter uit de hoek en zet een aanval in die echter wordt overgenomen met een heupworp, Waza Ari tegen. Gebrand hier iets aan te doen vliegt Karsten terug naar zijn tegenstander, maar gaat hierbij terug hangen. De tegenstander zet een stap voorwaarts waarbij Karsten omvalt en een tweede Waza-Ari tegen. Genoeg geweest, even aan de kant met de coach en oefenen op uit evenwicht trekken zonder te gaan hangen, met resultaat! De derde kamp gaat Karsten inderdaad niet meer hangen en neemt zelf het initiatief, de tegenstander is echter nog iets te sterk en Karsten krijgt eerst een Waza-Ari tegen met een heupworp en later krijgt hij nogmaals een Waza-Ari tegen door een overname met De Ashi Barai. Ondanks de nederlaag, kwam Karsten moe, maar voldaan van de mat, een belangrijke les was geleerd, op naar de volgende !

Tweede van de dag was Axl, hij wou voor zijn laatste wedstrijd in de U13 nog eens een statement maken, maar dat was buiten zijn eerste tegenstander gerekend. Axl liet zich verrassen in de eerste seconde, de tegenstander kwam direct na de Hajime in met een heupworp en scoorde hiermee een Waza-Ari. De rest van de kamp ging Axl op zoek naar een tegenscore en vocht de wedstrijdtijd dapper uit, jammer genoeg zonder resultaat. Later bleek dat Axl zijn enigste tegenstander was die het langer dan 5à10 seconden heeft uitgehouden. De tweede kamp met goede moed terug de mat op, en ja hoor, na een tiental seconden werpt Axl zijn tegenstander met Harai Goshi, gevolgd door een houdgreep, twee maal Waza-ari en de buit is binnen. Op naar de derde kamp, nog in het vreugdevuur van de tweede kamp. Afgroeten, Kumikata, Kuzushi en Sasae Tsuri Komi Ashi, amper 2 seconden en de tegenstander met Ippon tegen de mat. Zo zien we het graag !

Als derde mocht Luka aan de slag. Zijn eerste kamp was een raar zicht, de lange smalle Luka tegen een half zo grote geblokte tegenstander. Luka had hier wat moeite mee, het leek alsof hij de tegenstander geen pijn wou doen. Hij scoorde een Waza-ari na een voorzichtige O Soto Gari, vervolgens laat Luka de tegenstander wat werken, maar door diens kleine gestalte, staat Luka steeds te ver weg. Na een paar pogingen van de tegenstander neemt Luka een beweging over met Tani Otoshi en scoort zo een tweede Waza-ari, kamp één is binnen. De tweede kamp liep echter veel moeizamer, afwisselend namen beide judoka’s de bovenhand, beiden blijven goed werken, maar er wordt niet gescoord. Tot op het moment dat Luka een heupbeweging inzet en de tegenstander overneemt met Tani Otoshi, Luka slaagt er echter in nog nipt op zijn tegenstander te landen en krijgt hierdoor de (voor sommige discutabele) score, Waza-ari in het voordeel. Beide judoka’s proberen dan nog vanalles, maar niks werkt en Luka wint zijn tweede kamp. Luka had maar een poule van 3 en mocht dus een eerste plaats innemen na twee kampen.

Vervolgens kwam Niels aan de bak, Niels ging vervolgens als een trein door zijn matchday. De eerste kamp wordt gewonnen met een Sasae Tsuri Komi Ashi, een mooie ippon voor. Ook voor de tweede kamp had Niels maar een tiental seconden nodig. Vol goede moed komt Niels een O Soto Gari in, de tegenstander draait echter naar Niels zijn rug toe, waarop Niels de beweging vervolgt met een Harai Goshi, mooie combinatie in één tijd en wederom Ippon. Voor zijn derde kamp liep het net iets minder vlot, de tegenstander was iets beweeglijker en liet zich niet zomaar werpen. Niels kan echter een gaatje vinden en scoort een Waza-ari met een Koshi Guruma, na wat over en weer getrek, kan Niels een half minuutje later nogmaals het zelfde gaatje vinden en scoort opnieuw Waza-ari met dezelfde Koshi Guruma, zo gaat Niels vlot met een 100% score naar een verdiende eerste plek.

Als laatste van de voormiddag mocht Kobe de mat op. Hij heeft het net als Karsten als eerstejaars U13 niet altijd even makkelijk, maar gaat vol goede moed aan de slag. In zijn eerste kamp ging het een beetje gelijk op, beide judoka’s probeerden wat halve worpen uit en belandden hierdoor in Ne Waza waar ze lustig verder werkten. Kobe draait echter naar de verkeerde kant op en zijn tegenstander is goed gevolgd, houdgreep en Ippon tegen. De tweede kamp zien we al wat meer judo en Kobe tracht herhaalde malen een worp in te komen, de tegenstander weet echter over te nemen en scoort hieruit een Waza-ari, gevolgd door een houdgreep en opnieuw Waza-ari. Opgeven staat echter niet in Kobe zijn woordenboek en met een doodsblik stapt hij de derde kamp op de mat, de psychologische oorlogsvoering helpt, na wat proberen aan beide kanten, slaagt Kobe erin een worp over te nemen met een heupworp, Waza-ari, met dezelfde blik in de ogen gaat Kobe verder op zijn elan en slaagt er opnieuw in de tegenstander te werpen met een overname, een tweede Waza-ari en een gezicht dat onmiddellijk opklaart, de eerste overwinning in de U13 is een feit !! Wordt vervolgd...

Terug een mooie competitiedag, waar ons drie afscheidnemende U13-ers mooie resultaten kunnen presenteren en de twee nieuwkomers in de U13 een grote stap voorwaarts hebben gemaakt.

Deelnemers U11:
Louie LAUTE
Thybe INGHELBRECHT
Martijn DE MAERTELEIRE
Kobe SIMOENS
Lieze RYCKAERT
Bavo NAUDTS
Stian CHRISTIAENS
Mauro DE PAEPE

Deelnemers U9:
Arno DE PAEPE
Jacob CONTENT
Kyran INGHELBRECHT
Sam DE MAERTELEIREVerslagje U9 (Dirk De Maerteleire):

Zondagnamiddag waren de jongste wedstrijdjudoka van Judoschool Merelbeke present op de Sinterklaasontmoeting in Lichtervelde. Dit jaarlijkse tornooi was dit jaar een succeseditie met maar liefst 450 ingeschreven judoka (U9,U11 en U13 samen). De laatste inschrijvingen moesten zelfs geweigerd worden om de vlotte organisatie te garanderen. Het was dan ook af en toe drummen in de sporthal aan de 4 wedstrijdtatami maar alles verliep vlot en op tijd. Mooie organisatie daar van judoclub Lichtervelde!

JSM had 4 ingeschreven U9’ers mee en elkeen heeft zijn beste beentje voor gezet. Niet onder de indruk van een eerder verlies of winst kampten ze alle vier elke wedstrijd als een ervaren wedstrijdjudoka. Toch merkwaardig, hun jonge leeftijd in rekening houdende. De coaches die mee waren zagen dat het goed was! Na elke wedstrijd werd er goed geluisterd naar de feedback van de coaches en dat is een heel goede attitude.

Kyran (Inghelbrecht) mocht als eerste aantreden en hij wist dan ook heel vlot twee van zijn drie wedstrijden binnen te halen voor de reguliere tijd. De focus blijven houden tijdens de match was de belangrijkste boodschap die dag. Vol overgave de kampen aangevat en heel goed gewerkt!

Sam (De Maerteleire) wist alle drie zijn kampen te winnen en was, terecht, heel tevreden en fier over zijn prestaties. Dat er ook eens kan/zal verloren worden is een wijze raad die onthouden kan worden. Sterke aanvalsdrang en motivatie zijn die dag de opstekers voor Sam. Prima gewerkt! Arno (De Paepe) had tijdens twee van zijn drie wedstrijden een moeilijke klant. Zijn derde wedstrijd verliep het makkelijkst. Ook hij wist uiteindelijk twee wedstrijden te winnen en werd gefeliciteerd voor zijn vechtlust en zijn doorzettingsvermogen.

Tenslotte mocht ook Jacob (Content) de tatami op. Hij wist één van zijn drie kampen heel mooi te winnen en moest, vooral in de eerste wedstrijd, heel nipt tweemaal de duimen leggen. Een dikke pluim voor zijn overgave tijdens zijn matchen. Nog wat aanvalsdrift erbij steken en dit belooft! Onthouden dat de scheidsrechter het altijd bij het rechte eind heeft is voor Jacob de te onthouden oefening.

Ik hoop dat deze plezante bende bij een volgende gelegenheid nog aangevuld zal worden met nieuwe judoka. Ik moet vertellen dat de sfeer alvast super was. Iedereen supporterde voor elkeen en het was mooi om zien hoe goed de groep U9’ers aan mekaar hing afgelopen zondag. We kijken uit naar een volgende ontmoeting!


Terug